Pemakanan Sihat
1. |
Amalan pemakanan seimbang ialah kunci kesihatan dan kesejahteraan diri. |
||
|
Adalah penting bagi kita untuk mengambil makanan daripada semua aras dalam piramid makanan Malaysia. Setiap aras mempunyai jenis makanan dan fungsi yang berbeza. |
||
2. |
Aras makanan seimbang |
||
|
Aras 1 |
Karbohidrat |
|
|
|
- |
Sumber tenaga utama. |
|
|
- |
Perlu diambil secukupnya. |
|
|
- |
Memberikan tenaga. |
|
|
- |
Antara contoh makanan termasuklah nasi, roti, jagung, keledek, kentang, oat, barli, tosai, capati, mi dan biskut |
|
Aras 2 |
Vitamin dan Mineral |
|
|
|
- |
Sumber serat, vitamin dan mineral. |
|
|
- |
Perlu diambil dalam kuantiti yang banyak. |
|
|
- |
Membantu dalam penghadaman, perjalananfungsi organ yang sempurna dan meningkatkan pertahanan badan. |
|
|
- |
Antara contoh makanan termasuklah sayur-sayuran hijau dan buah-buahan. |
|
Aras 3 |
Protein |
|
|
|
- |
Perlu diambil dalam kuantiti sederhana. |
|
|
- |
Membantu dalam proses tumbesaran seseorang. |
|
|
- |
Antara contoh makanan termasuklah ikan, daging, susu dan keju. |
|
Aras 4 |
Lemak, Minyak, Gula dan Garam |
|
|
|
- |
Sumber tenaga dan nutrien |
|
|
- |
Perlu diambil dalam kualiti yang sedikit. |
|
|
- |
Membekalkan badan dengan tenaga dan juga sebagai penebat haba. |
|
|
- |
Antara contoh makanan termasuklah garam, gula dan minyak masak. |
2 comments :
TERIMA KASIH CIKGU TALHAH
Sama-sama
Post a Comment